What is Pondok??

July 28, 2009

So…Banyaklah manusia2 bertanya kepada chek nih apa kebondanya Pondok nih??!!agak lenguh jugak dok menjawab solan yang sama jak jadik chek pon nak habaq nih…jadi…tengok elok2…haha…

Erti Pondok : Iaitu suatu tempat pengajian agama islam yang menggunakan sistem talaqqi, kitab2 turas atas manhaj ahli sunnah wal jamaah…so… Pondok BUKAN sekolah agama or sekolah agama rakyat walaupun pakai nama Al-madrasah juga dikepala namanya…

Sejarah Dinamakan Pondok : like everyone know that…di sesebuah Pondok tuh…didirikan sebuah madrasah or menasah or surau or whatever it call for student to study there…jadi dikeliling madrasah, menasah, surau, rumah tok guru tu dibina pondok-pondok kecil yang didiami pelajar-pelajar yang belajar di sesebuah Pondok

Contoh Gambar Pondok (Tempat Kediaman Pelajar)

Contoh Gambar Pondok (Tempat Kediaman Pelajar)

oleh sebab banyaklah pondok-pondok kecil yang dibina sekelilingnya maka diambil dari situ dinamakan tempat2 pengajian begitu sebagai Pondok….

so, bila hampa suma pi ke sesebuah pondok akan kedapatanlah suasana begini, yang mana ada pondok2 kecil yang didiami pelajar samada pelajar bujang or kelamin…tapi memandangkan zaman berubah maka sesetengah Pondok pon dah berevolusi…hehe….tak dak dah pondok2 kecil tapi digantikan dengan asrama atau dorm…

But, as long as it’s on manhaj ahli sunnah, talaqqi, using kutub ut-turas maka it still Pondok pada istilah walaupun takdak pondok2 kecil….ok…

Sistem Pengajian : Maka Pondok ni dia tiada syllabus yang tetap, yang selaras…setiap Pondok boleh jadi berbeza-beza cara dia…tapi asas utama sesebuah Pondok untuk dinamakan dia Pondok maka dia mesti :-

  1. Talaqqi
  2. Menggunakan kitab turas
  3. Tiada percampuran pelajar lelaki dan perempuan
  4. Belajar bukan untuk sijil,diploma,ijazah dan sewaktu lah.
  5. Belajar dari muka surat pertama hingga habis kitab satu persatu…not tebuk2…

jadi…mana2 tempat pengajian yang guna sistem seperti diatas bolehla kita katakan ia sebuah Pondok.

Jadi..cukuplah kot takat ni dulu…nanti sambung lagi noo…ada solan lain juz asking me ok…qolis03@yahoo.com or qolis03@hotmail.com

Want To Have A Quality Kopiah!Log on to nonalcoholperfume.wordpress.com(but now in the making lor)…

Kopiah #1

Kopiah #1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: